středa 23. dubna 2008

Klatovská patnáctka

Letos už třetí běžecký závod, ale první, který stojí za popis. :-)
Kde začít? Sobotní Gymnaziální padesátkou, která se obyčejně jezdí v grupě od kontroly ke kontrole a všichni si povídají, co je nového a tak? Letos to tak nebylo, ranní deštík a teplota 9°C říkala zůstat v pelechu a ani na krok ven. Bohužel některým pomatencům to nestačí, takže po delším přemlouvání jsem se nechal ukecat kamarádkou k účasti. Ve stručnosti bych to popsal bahno, bahno, bahno, všude, všude, všude... Po pěkných 4 hodinách bahenních koupelí, následovala "příjemnější" část a to mytí kol. Pro změnu voda, voda, voda. Po takovém to dni nebylo na nedělní závod ani pomyšlení. Uvidíme ráno.
Ráno zvěstovalo krásný den. Došel jsem se podívat na přihlašování a již zdaleka mě vítala paní Přibíková se slovy a máme bronzového. :-D Ano byli jsme prozatím tři. Během další půl hodinky se rozrostl počet na deset. Můj medailový sen se začal rozplývat. I přes to jsem si došel pro věci a zabýval se myšlenkou co jsem to vlastně do jakéhosi mailu slíbil. Osobní limit 1:15:00, s ohledem na půl maraton bych to měl jít za 1:07:30.
20 běžců se houfuje na startu ve svitu slunce. Poslední předstartovní fotky a je tu výstřel. Povětšinou startuji ze zadních řad, protože ze zádu se útočí nejlépe a nehrozí, že by mě někdo hned v prvních metrech převálcoval, navíc je hezký výhled na celé startovní pole čítající i několik žen. Po úvodní rovince jsem vzpomněl na čísi slova ohledně půl maratonu, že místo abych do toho šlápnul jsem se flákal. Jdu přes pár lidiček a máme tu první kilák za 3:48 a tepovka dost přes 180. Asi to bude kruté, ale kašlu na tepák a valím co to jde dál. Na 2.km za 7:50, o takovém tempu se mi ani nezdálo, uvidíme kam až to vydržím. Na 5.km za 20:10, no to jsem se asi zbláznil nebo únavou nevidím. V polovině jsem za 31:30 a je cítit, že už pěkně vadnu. Snažím se vydržet do desítky abych vylepšil čas na desítku, osobáček za 42:30. Teď už to bude jen o tom dokončit, s tempem jdu dolů a tepovka konečně padá pod 180. Jenže hlava nenechává propočítává cílový čas, v tempu 5min/km bych to měl mít za 1:07:30. Přetlačovaná mezi mozkem a nohama pokračuje. Nějakou záhadou jsem nezaregistroval 11., 12. ba ani 13.km, za to poslední jsem si ujít nenechal. Hecuji se do posledního kilometru, který je do lehkého kopce s cílovou rovinkou. Rvu to co to dá! Tepovka letí přes 185 a je tu cílová čára a cílový čas: 1:05:15! Maximální spokojenost, maximální únava, maximálně spocený. :-) Na bednu to samozřejmě nebylo, ale na to už jsem si za ta léta zvyknul. Na co si asi nezvyknu, je když mě migne pěkná ženská. Bude to chtít trénovat a příště s časem kolem 1:00:00 už jí před sebe nepustím. :-D
Taková byla Klatovská patnáctka.

11 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

no podívejme, tak Ty sis pořídil blog. Akorát o sportu se už s Tebou asi bavit nebudu, patnáctka za 1:05, hm, dalí ufon, co ho nikdy nedoběhnu...;-)

Šewy řekl(a)...

Si mě inspiroval,že některé mé výkony nejsou až zas tak tragické a mohl bych je i uveřejnit a nestydět se. :-D

Vl001 řekl(a)...

No jo, tep 185, prostě rychlý ufon:-) Hele, Ječmínku, budeme závodit spolu, jo?:-)

Anonymní řekl(a)...

Pěkné, to by mě zajímalo, co byly ty další dva závody, které nestály za popis:-). Patnáctku za 1:05, na to dlouho nebudu mít, kdoví jestli někdy jo, asi přestanu popisovat své tragédí výkony :-).

Ječmínek Máselník řekl(a)...

jasně Vláďo, ale bojím se, že v běhu si moc nezazávodíš, protože Tě bude bolet za krkem, jak se musíš moc ohlížet, abys mne vůbec zahlédl:-)

2Šewy: nechceš vypnout zadávání kontrolního kódu při přidávání příspěvku? Je to pakec...

Šewy řekl(a)...

2vl001: že to říkáš zrovna ty, ty chrte.... :-D To víš když jedu na plný kule, tak ty tepy lítaj vysoko, ale není nad pohodové tempo kolem 150.
2aldaman: Kbelská 10 a 1/2PIM
2ječmínek máselník: tak nevím, jestli se mi to povedlo...

Ječmínek Máselník řekl(a)...

povedlo, šikovnej ;-)

Anonymní řekl(a)...

a jen tak pro zajímavost, jaký jsi při těchto závodech dosáhl času?

Šewy řekl(a)...

Kbelská 10 byla zrušena pro vichřici při startu a 1/2PIM jsme běžel za 1:35:30. :-)

Anonymní řekl(a)...

Hmm 1/2M líp než mám osobák :-).

Šewy řekl(a)...

Loni jsem ho dal za 1:38:00 a to téměř bez bežeckého tréninku. Letos maličko běhám, takže nějaký zlepšení to chtělo. Navíc jsem se první dva kiláky motal v tlačenici, takže jsem je měl za 10 minut, pak už jsem konečně držel stanovený tempo +- 4:30/km. Příště to bude minimálně o minutku lepší. :-D Ty zase dáváš maraton pod 4 hod, to mě teprvé čeká. Zatím mám jednu zkušenost s časem 4:13.